Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 2015-2016-2

Beste ouders,

In de tweede nieuwsbrief valt weer voldoende interessants te lezen. U ziet hiernaast de inhoudsopgave. Door op een titel te klikken, gaat u direct naar het artikel van uw keuze.

Verder maken wij er u op attent dat er naast de dubbele poort bij de hoofdingang kledingcontainers en frietvetcontainers staan. Onder schooltijd kunt u daar gebruik van maken.

Een ander punt van aandacht (en dan lopen we even vooruit in het schooljaar): er is dit jaar geen voorjaarsmarkt in de avonduren. Het schoolproject wordt op woensdag 1 juni in de ochtend afgesloten.

Wij wensen u veel leesplezier,

Team Olof Palme

Week tegen het pesten

img2 Van 21 tot 25 september is de week tegen het pesten. Op school besteden we dan in alle groepen extra aandacht aan het tegengaan van pesten. We benadrukken o.a. het "samen verantwoordelijk zijn voor elkaar" 

We maken de kinderen vertrouwd met de "Stop, hou op" regel. Kinderen leren duidelijk aan te geven "Stop hou op met......" , als een ander kind iets doet wat ze niet prettig vinden. Alle kinderen leren naar die regel te handelen. 

Aan de kinderen uit de groepen 7 en 8 is gevraagd om een bord te ontwerpen, dat de "Stop, hou op" regel duidelijk weergeeft. Het beste bord (of borden) wordt (worden) schoolbreed ingevoerd. 

Cultoer op Olof Palme

img2 Alle Heusdense scholen op zijn kop, en wij ook!
Maandagochtend 21 september doet de CULTOER onze school aan

Bij deze CULTOER laten lokale kunstenaars zien wat ze doen en waar ze goed in zijn.

De CULTOER bestaat uit een karavaan met kunstenaars uit Heusden die langs de scholen en de pleinen in Heusden trekt. Allemaal tegelijk geven ze een minivoorstelling van vijf minuten. Een hele klas kan kijken en soms meedoen. Na de vijf minuten schuift de klas door en kan kijken naar de volgende kunstenaar.
Binnen een half uur zijn de kinderen hopelijk behoorlijk overdonderd door dans, muziek en beeldende kunst. Vooraf worden de kinderen door kringgesprekken en opdrachten door de leerkracht voorbereid. Na afloop is er nog een verwerkingsopdracht in de klas.
We hopen natuurlijk op hoofden vol verhalen!

Bij regenachtig weer is het fijn als uw kind een capuchon heeft, of een petje.

De Cultoer wordt georganiseerd door Trefpunt Cultuureducatie Heusden: www.trefpuntheusden.nl

23-09 autoloze schooldag / duimenactie

img2 Iedereen te voet of per fiets naar school. Een ideale gedachte, maar helaas is dit nog steeds niet het geval. ’s Morgens en ’s middags is het nog erg druk met auto’s. Vooral op regenachtige dagen. Dit zorgt voor verkeersonveilige situaties.
De verkeerscommissie van de Olof Palme wil ouders en daarmee ook de kinderen, stimuleren om te voet of per fiets naar school te gaan. Daarom organiseren wij op woensdag 23 september weer een “Duimenactie”.

Ouders kunnen op die dag van hun een kind een leuke attentie krijgen. Waarom? Zij krijgen die, omdat zij hun kinderen stimuleren om te voet of per fiets naar school te gaan. Het is als het ware een “dikke duim omhoog” naar de ouders om er mede voor te zorgen dat de verkeerssituatie in de Aziëlaan veilig en overzichtelijk blijft.

Wij hopen dat de attentie een bevestiging en een stimulans is, om u mede in te blijven zetten voor de verkeersveiligheid van uw kind.

Geen mogelijkheid om de auto thuis te laten?
Parkeer uw auto verderop in de wijk. Zo houden we de straat rondom school veilig en u laat zien dat u het ook belangrijk vindt om ‘lopend’ naar school te komen.

Rode Draadproject in groep 4, 5 en 6

img2 Om de leesbeleving bij kinderen te stimuleren neemt onze school al jaren deel aan het Rode Draadproject. Dit doen we in samenwerking met de plaatselijke bibliotheek. Vanaf 7 september gaan de groepen 4, 5 en 6 van start. De andere groepen volgen later in het schooljaar.


Groep 4: Juttersbuit.
Tijdens een strandwandeling heeft de juf/meester een geheimzinnige ton gevonden en niemand weet van wie die is. Op de ton staat een rebus waarin wordt gevraagd de ton naar de afzender terug te sturen.
Boven in de ton ligt het voorleesboek Juttertje Tim van Paul Biegel. Met dit boek wordt het begrip ‘jutten’ duidelijk en wordt ook de boeksoort ‘voorleesboek’ geïntroduceerd.

Groep 5: Boekenbal
Kennismaking met boeken. Leerlingen grabbelen een bal uit de ballenbak. In de bal zit een boektitel gecodeerd in geheimschrift. Na de ontcijfering gaan de kinderen het boek lezen.
In de ballenbak zitten ook vijf ballen die verwijzen naar een opdracht voor de hele klas.
Iedere leerling krijgt een balboekje met tips voor het kiezen van boeken.


Groep 6: Kraak de Code
Kraak de Code bestaat uit een kluisje met cijferslot. Na het lezen van een boek ontvangen de leerlingen een code. Samen kunnen ze de kluis kraken en er wacht hen steeds opnieuw een verrassing.
In een krasboekje kunnen leerlingen de waardering van de gelezen boeken weergeven.


Invaliden parkeerplaats bij De Brug

img2 Gymzaal de Brug heeft een parkeerplaats die gereserveerd is voor invaliden. Het is ons opgevallen dat de parkeerplaats regelmatig gebruikt wordt door anderen, vooral bij het halen en brengen van de kinderen. Dat is echt niet de bedoeling! Mogelijk denkt u: "ik sta er toch maar kort en ben zo weer weg", geen goede gedachte dus.

De parkeerplaats voor invaliden mag alleen gebruikt worden door degenen waarvoor die bedoeld is.


Wij rekenen op uw medewerking.

Sport & Beweegkalender komende periode

img2 Het sport & beweegteam van SCALA heeft voor de maanden september en oktober weer de beweegkalender opgesteld. 

Lees het aanbod door, er is vast wel iets bij waar uw kind(eren) gebruik van kunnen maken.


Sport & Beweegactiviteit


Datum


Doelgroep


Info / inschrijven


Maak kennis met 
Jong Nederland
4x vrijblijvend
kennismaken
Alle leeftijdenwww.jongnederland.nl
AquAgamesZondag
20 september
14.00 - 17.00 uur
5 tot 12 jaarwww.heusdensport.nl
Wallenloop HeusdenZondag
4 oktober
10.00 - 13.15 uur
Alle leeftijdenwww.inion.nl
www.heusdensport.nl
SportkompasDiverse data
Inschrijven tot
4 oktober
Alle leeftijdenwww.heusdensport.nl
Hockeytoernooi voor
basisschoolleerlingen
woensdagmiddag
21 oktober
Inschrijven tot:
12 oktober
Groepen
3 t/m 8
www.heusdensport.nlVeel Meer Meester, 15 oktober 2015

Beste ouders, verzorgers

Op donderdag 15 oktober vindt er een landelijke actie plaats om meer mannelijke leerkrachten voor de klas te krijgen:
"Veel Meer Meester".
Er rijdt die dag een NS-trein vanaf Leeuwarden naar Eindhoven, die op verschillende grote stations onderweg even stopt om acties met basisscholen te ondersteunen. In de trein zitten - naast o.a. de minister van onderwijs- "potentials", jonge mannen van HAVO en VWO, die interesse hebben in het volgen van een opleiding tot leraar basisonderwijs (pabo). Ook rijden er mannelijke studenten van veel pabo's uit Nederland mee.
Er worden op de grote stations ludieke activiteiten georganiseerd met kinderen en mannelijke leerkrachten van basisscholen uit de buurt.
Naast enkele andere scholen is ook onze school benaderd om deel te nemen in en rond station Den Bosch!
Meneer Mart zal met zijn groep tussen 11.00 en 14.15 uur enkele activiteiten ondernemen op en rond het stationsplein, om aandacht te vragen voor het belang van meer mannen voor de groep.
De kinderen krijgen allemaal een speciaal t-shirt voor de herkenbaarheid. Dat mogen ze houden.
Er is landelijke aandacht in de media hiervoor, dus volg die dag het journaal op de radio en/of de tv!
Wij wensen de kinderen en meneer Mart een inspirerende dag.

Hoofdluis,...het kan de beste overkomen

Wat is hoofdluis?
Hoofdluizen zijn kleine beestjes, Ze zijn grijs tot licht bruin van kleur en ongeveer 2 à 3 mm lang (+/- kop van een speldenknop). Zij kunnen niet springen, wel lopen. Hoofdluis zit op de warmste plaatsen op het hoofd zoals in de nek, onder de pony en achter de oren. Op deze plaatsen vlak boven de hoofdhuid worden ook de eitjes gelegd. Deze eitjes noemen wij neten. Ze zijn ongeveer 1 mm groot, meestal vuilwit tot geelbruin van kleur en zij zitten stevig vastgekleefd aan de haren (ook als ze dood zijn). Luizen leven van bloed. Zonder toevoer van bloed is een luis binnen 48 uur dood.
Hoe krijg je luizen?
Hoofdluizen zijn geen springers zoals vlooien, maar “overlopers”. Zij lopen over van de ene mens op de andere. Dat kan gebeuren als de hoofden zich dicht tegen elkaar bevinden: bij het spelen, bij het knuffelen of stoeien, bij sporten etc. Kortom: een luizenbesmetting kan overal voorkomen waar mensen dicht bij elkaar komen. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de aanvullende maatregelen in de omgeving. Maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen, het gebruik van luizencapes en het stofzuigen van de auto zijn niet meer nodig. Dat scheelt heel veel tijd, geld en stress bij ouders van kinderen met hoofdluis!
Wij hebben, naar aanleiding van het resultaat van het wetenschappelijk onderzoek, in goed overleg met de GGD besloten om de luizencapes op school weg te halen. De hoofdluismoeders komen na iedere vakantie de kinderen controleren en indien er hoofdluis is geconstateerd, controleren ze na 2 weken nog een keer. Dit wordt aan de ouders doorgegeven. Binnenkort hebben we bijeenkomst voor de hoofdluisouders. Hierin zullen we de nieuwe richtlijnen vanuit de GGD en het vernieuwde protocol bespreken.
Op de schoolsite staat het vernieuwde protocol en met vragen kunt u terecht bij coördinatrice hoofdluisteam Margreet Ophorst en Marloes Pijnenburg, schoolverpleegkundige van de GGD Marloes Heijnneman of bij Karin Herrings, waarnemend directeur Olof Palme.

Bericht van Psz de Teddybeer

img2 De peuters van peuterspeelzaal de Teddybeer zijn enthousiast aan het nieuwe schooljaar begonnen in hun ruimte in de Gele Olof Palme. Alle kinderen hadden echt veel zin om weer te komen spelen. Voor een enkeling, en met name de nieuwe peuters, was het wel heel spannend zo’n eerste bezoek aan de speelzaal!

Ook het team van de Teddybeer is met veel plezier weer aan de slag gegaan. Het is leuk om te zien hoe de meeste kinderen zijn gegroeid in die zes weken zomervakantie. Twee nieuwkomers in het team van de Teddybeer: welkom Paula en Corola!

We zijn meteen gestart met het Piramide-thema WELKOM. Dit thema duurt vier weken. Aansluitend gaan we verder met het thema HERFST. Binnenkort ontvangt u de eerste thema- nieuwsbrief.

Natuurlijk zijn nu ook de luiercontainers weer te gebruiken. Op de tijden dat de peuterspeelzaal open is, kunt u hierin de luiers deponeren.

Hartelijke groeten van alle pedagogisch medewerkers van Psz de Teddybeer

Fietsen voor het goede doel

img2 Regelmatig bereiken ons verzoeken om in onze nieuwsbrief aandacht te besteden aan een bepaalde zaak. Dit kunnen we niet altijd doen. Voor het verzoek van Marco van Nunen maken we een uitzondering. 

Marco organiseert samen met zijn moeder op zondag 27 september een fietstocht voor hele gezinnen. Om speciale redenen noemt hij deze tocht " de smurfenfietstocht" . Als u fietsen leuk vindt en iets over heeft voor het gestelde doel, ga dan naar de site www.smurfenfietstocht.nl en schrijf u in. Het startpunt is bij buurthuis "De Korf" in Vlijmen, waar die dag ook nog vele andere leuke activiteiten zijn.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u hiervoor bent aangemeld.

Klik hier om uzelf af te melden of om uw gegevens te wijzigen

Powered by www.purecode.nl